Wat en waarom belastingaangifte?

Als je een aangiftebrief ontvangt, meestal in de maand januari of februari, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Maar ook als je geen brief ontvangt en wel vermoed dat je geld terug krijgt, is het doen van de aangifte verstandig.

De aangifte moet uiterlijk voor 1 mei ingediend zijn bij de Belastingdienst. Mits je uitstel aanvraag.

Voorkom dat je te laat bent want dan krijg je een verzuimboete welke hoog kan oplopen. Ben je te laat met het doen van de aangifte dan betaal je belastingrente. Ben je te laat met betalen dan betaal je invorderingsrente van 4% die hoog kan oplopen.

Doe je aangifte voor 1 april dan verzekert de Belastingdienst dat je voor 1 juli bericht krijgt. Dit is dan je voorlopige aanslag. Hierop staat het bedrag dat je terugkrijgt of moet betalen. Als je moet betalen dient dit op de aanslag aangegeven termijn. Hierna volgt de definitieve aanslag. Hier mag de Belastingdienst lang over doen, zelfs wel tot drie jaar. Het kan ook voorkomen dat je gelijk een definitieve aanslag krijgt, dan krijg je dus geen voorlopige aanslag.

Je moet belasting betalen over je inkomsten. Meestal betaal je dit al gedurende het jaar, via je werkgever of via een voorlopige aanslag. De Belastingdienst vult zelf al heel veel gegevens in. Dit dien jij wel zelf te controleren want jij bent verantwoordelijk voor de informatie die je naar de Belastingdienst stuurt..

De Belastingdienst wil weten wat je inkomen is uit werk en woning. Dit wordt gerapporteerd in BOX 1. Uit aanmerkelijkbelang, zoals bijvoorbeeld dividend uit aandelen wordt vermeld in BOX 2. En je vermogen zoals een tweede huis, aandelen of spaargeld wordt gemeld in BOX 3.

Dit betekend dus dat je een jaaropgave van je werkgever of instantie nodig hebt. En misschien de WOZ-waarde van je eigen huis. Ook dien je de saldo’s van je spaarrekeningen en eventuele leningen bij de hand te hebben.

Dit lijstje van de Belastingdienst geeft aan welke papieren je moet verzamelen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/welke_gegevens_heb_ik_nodig_voor_mijn_belastingaangifte

Succes met het invullen van je belastingaangifte dit jaar!

Wendy van Jump Into Payroll

Posted in Belasting, Nieuws, Tips, Wendy, Zelfgeschreven blog on Mar 06, 2019